Zirc - A Bakony fővárosa

A város hivatalos honlapja

Vízi kalandok, szárazföldi siker


Zirc városa a harmadik helyezést érte el a település-standok versenyében a Nemzeti Regatta rendezvényén. Hegyek közül érkeztünk, de a vízen is tisztességesen helytálltunk.

 
Második alkalommal rendezték meg Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját a Balaton nyári fővárosában, Siófokon. A kétnapos rendezvényre Zirc is benevezett, és minden fronton képviseltette magát: a vitorlás mellett volt sárkányhajós csapatunk, részt vettünk a főzőversenyben, megjelentünk a színpadon, standunk pedig színes és hangulatos világgal várta az érdeklődőket.
 
Amikor a szervezők meginvitálták Zircet, a kérdés az volt, hogy miért is menjünk innen a Bakonyból egy vitorlás fesztiválra. – Úgy gondoltam, hogy ez egy újabb megjelenési lehetősége városunknak, ahol be tudjuk mutatni az értékeinket – mondta el Hevesiné Németh Mariann, Zirc Városi Önkormányzat turisztikai referense, aki megszervezte részvételünket a fiatal, de máris igen népszerű turisztikai rendezvényen. Hozzátette: csapatépítő tréningnek is kiváló alkalom volt ez a program.
 
Sikerült a különböző szakmák, területek képviselőit egy hajóba ültetni, mindezt úgy, hogy Zirc nem mondható a vízi sportok nagyhatalmának, lévén igen messze vagyunk a nagytavak, folyók partjaitól. Nem is hiányzott sok a továbbjutástól, pedig vajmi kevés felkészülési időre volt lehetőség. Városunk a Pyxis nevű hajón szelte a hullámokat, csapatunkat Kovács Attila, Tóth Gábor, dr. Benczik Ágnes Adrienn, Turi Sándor, Hoffer Ildikó, Bárány Judit és Ungvári Attila erősítette. A Sió csatornán együtt evező sárkányhajós team-et pedig Csombor Bence, Vörösházi Gábor, Arkadii Longortov, Kucsera Kata, Bieberné Réz Ágnes, Borsos-Rottenbücher Anita, Bárány Judit, Ungvári Attila, Répásné Schofhauzer Éva és Répás Tibor alkotta, többen Zirc logós fejkendővel mutatkoztak a fedélzeten.

Más vizekre is lehetett evezni ezen a rendezvényen, a települések bemutatkozási lehetőséget kaptak a déli part korzóján. A Zirc sátorban felvillantották városunk kulturális és természeti értékeit, ráirányították a vendégek figyelmét a méltán nevezetes attrakcióinkra, rendezvényeinkre, turisztikai szolgáltatásainkra. Szurgyi Zsuzsanna népi kismester csuhé kézműves bemutatóval színesítette a megjelenést, Ivanovics Imre pedig a hangulatról gondoskodott. Zenéje más településeket is elragadtatta (vagy mondhatnánk: „elregattatta”), így tangóharmonikától lüktetett a tóparti sétány.

Betyárok is érkeztek a Balatonra, de természetesen nem váltak a magyar tenger kalózaivá: Csizmadia Géza főbetyár a nagyszínpadon szórakoztatta a nagyérdeműt, a „Legnagyobb bakonyi betyár” címet is viselő Somogyi Tamás pedig vadat csalt a halak birodalmába: füstölt vaddisznó csülökből, erdei gombából, bakonyi friss zöldségekből készült étele nagy sikert aratott. A híres bakonyi szakácsmester segítőjével, Deutsch Zoltánnal, valamint Kucsera Kata csárdabéli szépasszonnyal igazi betyárcsárda hangulatot teremtett. Belföldiek, külföldiek egyaránt megfordultak itt, és többen elvitték emlékbe fényképezőgépükön, ahogy a zirci séf énekelve, a zene ütemére vágja fel a vaddisznócsülköt.

Az ismeretterjesztő és egyben nyereményjáték is sok érdeklődött vonzott városunk standjára. A kis papírhajókat – melyekben Zircről és a környék nevezetességeiről szóló információk vagy a támogatók által felajánlott ajándékra szóló utalások bújtak meg – Kovács György, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola technika tanára hajtogatta a diákjaival. Zircre is el lehetett jutni a kis papírhajókon. Bakonyi Friss Levegőt is vittek Mariannék, persze csak annyit, amennyi elfért egy bébiételes üvegbe. Aki többet szeretne, az vegyen egy nagy levegőt, s jöjjön el hozzánk! A kirándulási, nyaralási célpont kiválasztását illetően bizonytalanokat megajándékozták vele.
 
A két nap alatt prezentált zirci bemutatkozás elnyerte a „Legszebb települési stand” harmadik helyezését harmincnyolc település közül, melyek között voltak nagyvárosok, megyeszékhelyek. Hevesiné Németh Mariann, regattás csapatunk kapitánya büszkén állhatott fel a dobogóra városunkat képviselve, amikor Ördög Nóra, a Nemzeti Regatta háziasszonya azt harsogta a mikrofonba: ZIRC!  


Kelemen Gábor

 

Vissza

 

Galériaképek

Eseménynaptár

<<  December 2018  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Friss események

Nincs aktuális esemény