Sajtóinformáció:

2015.05.27. Zirc Városi Önkormányzat

Sajtóközlemény             
MEGÚJULT A zirci reguly antal általános iskolA épülete

Zirc Városi Önkormányzat 145,79 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert el 2014-ben a Reguly Antal Általános Iskola F épületének komplex energetikai felújítására, megújuló energiaforrást hasznosító napelemes és napkollektoros rendszerekre. Az 1981-ben épült, emeletes lapostetős épület az elmúlt 3 évtized alatt jelentős felújításon nem esett át, az akkori kornak megfelelő technológia mára korszerűtlenné, energetikai szempontból alkalmatlanná vált, így az épület korszerűsítése vált szükségessé.

Zircen a növekvő gyermeklétszám okán 1981-ben épült meg az új, akkori technológiák szerint korszerűnek mondható iskolai épület: háromszintes, lapostetős kialakítása, tágas belső terei, tornaterme tették lehetővé a bővülő, gyarapodó iskolai osztályok elhelyezését.

2014-ig az épületen csak állagmegóvó karbantartások történtek, így az akkori állapotnak megfelelő, energetikai szempontokat nem figyelembe vevő épületben folyt az oktatás. A 2013-ban meghirdetett, közintézmények épületenergetikai fejlesztéseit támogató felhíváson Zirc Városi Önkormányzat sikerrel pályázott, és 145,79 millió Ft támogatást nyert el a több mint 171 millió Ft összköltségű beruházás megvalósításához a KEOP-5.5.0/B/12-2013-0327 számú pályázatával.

A kivitelező kiválasztására indított közbeszerzési eljáráson nyertes, veszprémi székhelyű Min-Tech Kft. a kivitelezéshez szükséges tervek elkészítését és a beruházás elvégzését 119 250 000 Ft díjért végezte el 2014. december és 2015. május hónapok között. A kivitelezés keretében az alábbi projektelemek valósultak meg:
- nyílászárók cseréje korszerű, hőszigetelt üvegezésű fa nyílászárókra
- 16 cm vastag külső hőszigetelés
- lapostető hőszigetelése
- fűtési rendszer korszerűsítése, szabályozhatóvá tétele
- világítás korszerűsítése – ledes lámpatestekkel, jelenlétérzékelőkkel
- napelemes rendszer villamosenergia termelésre
- napkollektoros rendszer a tornaterem vizesblokkjának használati melegvíz termelésére.

A projekt eredményeként csökken az épület üzemeltetéséhez szükséges hőmennyiség, ezáltal a CO2-kibocsátás is, valamint az energiamegtakarítással párhuzamosan a fenntartási költségek is mérséklődnek azzal együtt, hogy az épület szebb, komfortosabb, az oktatási szempontoknak legjobban megfelelő lett.

További információ kérhető:
Varga Gábor projektasszisztens
Elérhetőség: 06 88 593 705
palyazat@zirc.hu

 


 

2014.12.29. Zirc Városi Önkormányzat

Sajtóközlemény             
Energetikai korszerűsítés indul a Zirci Reguly Antal Általános Iskolában

Zirc Városi Önkormányzat 145,79 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert el 2014-ben a Reguly Antal Általános Iskola F épületének komplex energetikai felújítására, megújuló energiaforrást hasznosító napelemes és napkollektoros rendszerekre. Az 1981-ben épült, kétemeletes lapostetős épület az elmúlt 3 évtized alatt jelentős felújításon nem esett át, az akkori kornak megfelelő technológia mára korszerűtlenné, energetikai szempontból alkalmatlanná vált, így az épület korszerűsítése vált szükségessé.

Zircen a növekvő gyermeklétszám okán 1981-ben épült meg az új, akkori technológiák szerint korszerűnek mondható iskolai épület: háromszintes, lapostetős kialakítása, tágas belső terei, tornaterme tették lehetővé a bővülő, gyarapodó iskolai osztályok elhelyezését.

Az elmúlt időszak során az épületben csak az állagmegóvó karbantartások elvégzése történt meg, komplex fejlesztés nem valósult meg az építése óta. A folyamatosan növekvő energiaárak hatására az épület megfelelő üzemeltetése igen komoly költséget ért el, így mindenképpen szükségessé vált az energetikai szempontokat figyelembe vevő korszerűsítése.

A 2013-ban meghirdetett, közintézmények épületenergetikai fejlesztéseit támogató felhíváson Zirc Városi Önkormányzat sikerrel pályázott, és 145,79 millió Ft támogatást nyert el a több mint 171 millió Ft összköltségű beruházás megvalósításához a KEOP-5.5.0/B/12-2013-0327 számú pályázatával.

A kivitelező kiválasztására indított közbeszerzési eljáráson nyertes, veszprémi székhelyű Min-Tech Kft. a kivitelezéshez szükséges tervek elkészítését és a beruházás elvégzését 119 250 000 Ft díjért végzi. A kivitelezés keretében az alábbi projektelemek valósulnak meg:
- nyílászárók cseréje
- külső hőszigetelés
- lapostető szigetelés
- fűtési rendszer korszerűsítése
- világítás korszerűsítése
- napelemes rendszer villamosenergia termelésre
- napkollektoros rendszer a tornaterem vizesblokkjának használati melegvíz termelésére.

A kivitelezés még 2014-ben megkezdődik, és tervek szerint 2015 tavaszán átadásra kerül a megújult iskolaépület. A projekt célja, hogy csökkenjen az épület üzemeltetéséhez szükséges hőmennyiség, ezáltal a CO2-kibocsátás is, valamint az energiamegtakarítással párhuzamosan a fenntartási költségek is mérséklődjenek azzal együtt, hogy az épület komfortosabb, az oktatási szempontoknak legjobban megfelelő legyen.